Stiekem wil eigenlijk iedereen van…"/>
Stiekem wil eigenlijk iedereen van…"/>

Waarom krijg je een buikje door stress?

Waarom krijg je een buikje door stress?

Buikvet is één van de grootste frustraties bij stress, we willen er snel vanaf.

Stiekem wil eigenlijk iedereen van zijn buikje af. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is lastig om buikvet kwijt te raken. Lees in dit artikel wat buikvet nu eigenlijk is, hoe het ontstaat en hoe je er vanaf kunt komen.

Wat is buikvet?

Iedereen heeft buikvet, ook de mensen waarvan je het niet direct zou verwachten, ook de mensen met een ‘wasbordje’. Je kunt namelijk niet overleven zonder vet op je buik.
Er zijn 2 soorten buikvet:

 • Onderhuids vet, dat is vet op je buik, tussen je huid en je spieren. Je kunt dit buikvet beetpakken, het voelt zacht aan.
 • Orgaanvet, dat is vet in je buik, rond je organen. Ook wel visceraal vet genoemd. Orgaanvet zie je niet en voel je niet.
  De organen komen in het gedrang als er teveel vet omheen zit en kunnen dan niet meer goed functioneren. Daardoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Visceraal vet kun je meten.

Wat is de oorzaak van buikvet?

Het hebben van veel buikvet, kan een aantal verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Stress
 • Genetische aanleg
 • Verkeerde voeding
 • Suikerrijke en cafeïnehoudende drankjes
 • Onvoldoende nachtrust
 • Roken
 • Medicijngebruik

Als je veel stress ervaart, maakt je lichaam een grote hoeveelheid cortisol aan. Dit stresshormoon wordt in de bijnierschors geproduceerd en noemen ze ook wel eens gekscherend het vetopslag hormoon.

Het overtollige deel van de cortisol wordt opgeslagen in je buikholte, in het actieve vetweefsel om precies te zijn. Het hormoon cortisol is ook het meeste actief in je buik. Dit buikvet is de gevaarlijke soort.

Waarom is buikvet verliezen zo moeilijk?

Vaak is er niet maar één oorzaak waardoor je een buikje hebt. Bij de meeste mensen is het een combinatie van factoren.
Ze hebben stress, daardoor eten ze minder gezond, piekeren veel waardoor ze slecht slapen. Als je dan ook nog medicijnen neemt en energiedrankjes drinkt om te blijven functioneren is het feest voor de buikvetten compleet.

Verminder je stress

Een ‘open deur’ en zo makkelijk gezegd, maar zo moeilijk om te doen blijkbaar.

Neem contact op met een BurnoutTeam coach om effectief je stress te verlagen

Zorg dat je voldoende slaapt

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. De juiste volgorde is eerst fysiek herstel en daarna kan je pas mentaal herstellen.
Reactie plaatsen