Trots of schaamte?

Trots of schaamte?

We leven in een wereld waarin je meetelt als je succesvol, sterk en flexibel bent.

Succes wordt in onze samenleving bepaald door prestaties.

Maar wat doe je als de prestaties tegenvallen?

trots-of-schaamteSterk, flexibel en succesvol, als ondernemer is dit het beeld wat je van jezelf naar buiten wil brengen. Maar achter de deuren van bedrijven gaat ook veel leed schuil. 1 op de 4 ondernemers heeft te maken met burn-out klachten. Het leed wat het gevolg is van langdurig stress of een burn-out is niet te overzien.

Persoonlijk is er het gevoel gefaald te hebben, schaamte, verdriet, frustratie dat het jou als ondernemer overkomen is. Wellicht vind je dat je zwak bent en het je eigen schuld is. Dit helpt je nog dieper de put in.

Ook financieel is het een ramp. Want niet kunnen werken, betekent geen inkomen kunnen genereren, het voortbestaan van je bedrijf staat op het spel. Het bedrijf waar je zo hard voor hebt gewerkt, jaar in jaar uit. Nu is je zaak je tot last en een extra stressbron. Was het dan allemaal voor niets?

Wat zorgt ervoor dat ondernemers zo laat hulp inschakelen? Is dat trots of schaamte?

Trots als obstakel

Erover praten met anderen is voor de meeste ondernemers in de weg naar hun burn-out geen optie. Ze willen zichzelf groot houden en accepteren geen hulp. Ze kunnen hun eigen boontjes doppen en weten echt wel waar ze mee bezig zijn. Tot aan het moment dat de burn-out klachten duidelijk zichtbaar zijn, is hier aan toegeven moeilijk. De schaamte is groot en van kinds af aan heb je geleerd trots te zijn, door te zetten en je rug te rechten bij tegenslag.

Een gezonde vorm van schaamte is oké

Schaamtegevoelens zitten in ons allemaal.

Een gezonde vorm van schaamte is oké. Dat is de schaamte die je beschermt tegen onbezonnenheid. Deze zorgt ervoor dat je je passend kleedt voor zowel een feest als voor een uitvaart. Zij zorgt ervoor dat je weet waar je grenzen liggen, zodat je in het zakelijke en persoonlijke verkeer geen risico’s neemt die buiten je vermogen liggen.

schaamteMaar schaamte kan zich ook in een ongezonde vorm laten zien. Schaamte in de vorm van schuldgevoelens. Schaamte die schande wordt. Als je zo over jezelf denkt, dan ontstaat er een gevoel van minderwaardigheid.

Schaamte groeit met ons mee. Vanaf onze vroegste jeugd wordt door onze sociale omgeving bepaald hoe we met schaamtegevoelens omgaan. Onze ouders spelen daarin de belangrijkste rol. Letterlijk vanaf het moment dat we kunnen waarnemen kopiëren we hen.

Maar ook later in ons leven kan schaamte een schadelijke vorm aannemen

Een zakenvrouw van 45 als voorbeeld

Als voorbeeld een zakenvrouw van 45, laten we haar Moniek noemen, die zich bij ons meldde.
Op het eerste gezicht was Moniek een dame die haar zaken goed voor elkaar heeft, een prettige verschijning, goed gekleed, vlot pratend.
Ze heeft jaren geleden een bedrijf overgenomen. In de beginjaren ging alles voorspoedig.
Ze voelt zich nu echter leeg en lusteloos, al een jaar of 2.

Elke dag gaat ze met tegenzin naar haar werk. Ze is de grip aan het verliezen. De zakelijke resultaten hollen de laatste tijd achteruit.
Het is Moniek haar bedrijf, maar ze voelt zich er niet meer thuis. Ze is de laatste jaren meer manager dan ondernemer. De uitdaging is weg, ze is voor haar gevoel alleen nog maar problemen aan het oplossen.

Het gaat haar langzaamaan opbreken. De stress wordt haar teveel. Ze zou het liefste weer lekker willen pionieren, creatieve ideeën ontwikkelen en die uitvoeren met een klein team. Maar daar durft ze niet voor uit te komen.
Want dan komen de volgende vragen om de hoek, wat zal mijn omgeving, vrienden, familie, personeel en de toeleveranciers daarvan vinden? Zullen ze denken dat ik gefaald heb?

Dus Moniek blijft zich schamen, schamen voor de buitenwereld om de stap te zetten. En te trots om toe te geven dat het eigenlijk niet goed gaat met haar en haar bedrijf.

Moniek heeft gelukkig op tijd actie ondernomen. Ze heeft ons BurnoutTeam 90-dagen traject met succes afgerond. Inmiddels is Moniek haar trots en de schaamte voorbij!

Hoe is het met jouw trots en schaamte?

Speciaal voor ondernemers heeft BurnoutTeam, een team van stress- en burn-out specialisten, het telefonische spreekuur in het leven geroepen om te praten over de problemen die stress en burn-out klachten met zich mee brengen.

Je kunt je hier aanmelden:
https://www.burnoutteam.nl/spreekuur/

 

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief,
en mis geen waardevol burn-out nieuws meer!

Aanmelden nieuwsbrief

 

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. De juiste volgorde is eerst fysiek herstel en daarna kan je pas mentaal herstellen.
Reactie plaatsen