Veel mensen hebben last van een slaapprobleem. Als je een nacht niet goed geslapen hebt, heeft dit onmiddellijk invloed op je stemming. Je bent moe, en prikkelbaarder. Je zenuwstelsel is sensitiever en je staat op scherp.
Als je een aantal dagen achter elkaar slecht slaapt, wordt je erg moe. Je zenuwstelsel raakt dan overprikkeld en kan zelfs overspannen raken. Je energie pijl is laag. Dit alles heeft een groot invloed op je. Je wordt gemakkelijker verdrietig, angstig, geïrriteerd, boos of woedend.
Als je te weinig slaapt kun je vaak niet meer helder nadenken.
Je ziet de dingen vaak somberder dan ze zijn en focust je eerder op het negatieve dan op het positieve. Je kunt er zelfs down en depressief van worden. Ook kun je je gemakkelijker schuldig, afgewezen, waardeloos, miskent of in de steek gelaten voelen.
Een slaapprobleem kan de volgende klachten veroorzaken:
- Piekeren of je zorgen maken.
- Stress en spanning
- Lichamelijke klachten
- Angst en angstaanvallen
- Paniekaanvallen
- Snel geïrriteerd
- Eerder boos
- Woede aanvallen
- Allerlei psychische klachten denk aan psychoses, wanen en angststoornissen
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
- Overspannen en burn-out
Er zijn diverse redenen waarom we een slaapprobleem hebben.
1) We hebben last van lichamelijke klachten/pijnen.
We maken allemaal wel eens mee dat we ons verbrand hebben aan de zon, last hebben van rugpijn, buikpijn, schaafwonden of andere pijnen. De pijn houdt ons in dergelijke situaties uit onze slaap. Baal niet van je pijnen maar wees zacht en mild voor je zelf. Zalfjes, masseren, extra kussentjes of andere hulpmiddelen kunnen de pijn verzachten en hulp bieden zodat de slaap eerder gepakt kan worden.
2) We hebben last van nare gevoelens.
Nare gevoelens kunnen ons wakker houden.. Als je jezelf verzet tegen deze gevoelens en ze weg wilt hebben worden ze sterker. Je vergroot in dat geval het nare gevoel met frustratiegevoelens. Hoe meer je van een naar gevoel af wilt komen, hoe sterker deze wordt en hoe lastiger het voor je is om te slapen. Een naar gevoel wil gevoeld worden en heeft aandacht begrip en liefde nodig. Wil het nare gevoel niet weg hebben maar laat het er gewoon zijn. Richt je aandacht volledig op het nare gevoel. Heb er aandacht, begrip en liefde voor.
3) We zijn aan het piekeren of maken ons zorgen.
We kunnen uren lang piekeren of ons zorgen maken. Ik gedachten proberen we problemen op te lossen of antwoorden te vinden. De ervaring leert dat piekeren en jezelf zorgen maken totaal geen zin heeft. Schuif het probleem vooruit. Schrijf alle gedachten op en beloof jezelf er de volgende ochtend naar te kijken.
Als we piekeren is er meestal gelijktijdig een naar gevoel aanwezig. Als we fijne gevoelens hebben piekeren we niet. Het nare gevoel is als het ware de bron van het piekeren. Wanneer het toch onrustig blijft in je hoofd verleg dan je aandacht naar je gevoel (zie punt 2).
4) We zijn boos of geïrriteerd.
Het is lastig om te gaan slapen wanneer je boos of geïrriteerd bent. Boosheid wil geuit worden. Je kunt boos zijn op een ander. In dat geval gaan je gedachten naar de ander gaat. Dit lost meestal niets op. De ander is er op dat moment meestal niet bij.Ook is het lastig om de ander te veranderen. Wanneer je boos bent op jezelf is het nog erger.
De energie van boosheid wil geuit worden. Gil in een kussen, span al je spieren aan tot dat je moe bent. Ga desnoods uit bed en maak een ommetje. Op het moment dat je de boosheid voor het grootste gedeelte kwijt bent kun je de slaap proberen te herpakken.
Boosheid ontstaat niet zomaar. Onbewust ervaar je iets pijnlijks. Iets doet je zeer en daarom ben je boos. Door te onderzoeken wat er zeer doet en dit op een liefdevolle manier aandacht te geven (zie punt 2) kan de boosheid of irritatie wegvallen.
5) We zijn te moe om te slapen.
Je leest het goed. Soms zijn we zo moe dat we de slaap niet kunnen pakken. We zijn als het ware te moe om te gaan slapen. Wanneer je heel erg moe bent kan dit er voor zorgen dat je fysieke moeheid en pijnen ervaart. Denk bijvoorbeeld aan benen die lood wegen, spierpijnen, krampen of spanningen. De fysieke moeheid houdt ons op dat moment uit onze slaap.
Verzorg en ontspan je lichaam. Een warme douche kan helpen om je lichaam te ontspannen.. Masseer het, smeer het in met body lotion of ontspannende oliën. Zorg voor een goede lichaamshouding waarbij je zo min mogelijk de fysieke moeheid ervaart.
6) We hebben iets verkeerds gegeten of gedronken.
Gezond eten en drinken is erg belangrijk en heeft een groot invloed op ons gemoedstoestand. Koffie, thee, energiedrankjes, te veel junkfood, verkeerd vlees of een te volle maak kan je wakker houden. Een directe oorzaak is niet altijd direct te achterhalen.
Samen met een specialist van het BurnoutTeam kan onderzocht worden wat je eetpatronen zijn en waar je slaapprobleem vandaan komt.
7) We komen bepaalde vitaminen of hormonen te kort.
Slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan bepaalde vitaminen of een storing in onze hormonale huishouding. Zelf kom je hier niet gemakkelijk achter. Binnen het BurnoutTeam is een specialist aanwezig die een levende bloedanalyse kan doen. Via deze analyse kan eenvoudig onderzocht worden of aanvulling van bepaalde voedingsstoffen noodzakelijk is.
8) We zijn te druk bezig geweest voordat we gaan slapen
Intensieve fysieke arbeid en sport is niet verkeerd. Als je dit doet enkele uren voordat je gaat slapen kan je lichaam hier moeite mee hebben. Tijdens intensieve fysieke arbeid en sport worden lichamelijke stoffen aangemaakt die je energieker en vitaler houden. Deze stoffen kunnen slaap remmend voor je zijn. Zorg dat je dergelijke activiteiten minstens 2 uur van te voren beëindigt voordat je gaat slapen.
9) We zijn te enthousiast.
Met enthousiasme is niets mis. Wel als je er niet van kan slapen. Als kind hebben we allemaal wel eens momenten ervaren zoals de nacht voor een schoolreisjes of vakantie waarbij we niet konden slapen vanwege de enthousiasme en positieve spanningen.
Wanneer we niet kunnen slapen doordat we te enthousiast zijn is het handig om de aandacht te verschuiven naar alledaagse dingen. Ga desnoods even uit bed ruim iets op of maak iets schoon. Probeer daarna de slaap op nieuw te pakken.
10) We zijn bang om te gaan slapen.
Sommige mensen zijn bang om te gaan slapen. Dergelijke situaties kunnen optreden als gevolg van een (jeugd)traumatische ervaring.
Een goede vriendin kon ’s nachts niet goed meer slapen omdat er een aantal maanden eerder ’s nachts was ingebroken en zij zich onveilig voelde. Sindsdien was ze erg alert en schrok ze van elk geluidje. Nadat ze geleerd had hoe ze zich veilig kon voelen was ze hier van af.
Een klant was bang om te gaan slapen. Samen met haar coach kwam ze er achter dat ze als kind van haar ouders te horen had gekregen dat haar oom in haar slaap was overleden. Sindsdien durfde ze als kind niet meer te gaan slapen. Onbewust had ze hier jaren last van. De BurnoutTeam therapeut heeft haar van haar angst afgeholpen. Ze slaapt nu weer heerlijk.
We zijn ons niet altijd bewust van de reden waarom we niet kunnen slapen.
De oorzaken lopen nogal uiteen.
Wanneer je niet helder hebt waarom je niet kan slapen kan een onderzoek samen met een goede coach of therapeut helderheid brengen en een oplossing geven.
BurnoutTeam werkt samen met gespecialiseerde coaches en therapeuten die jou op weg kunnen helpen met je slaapprobleem.
Bel of e-mail ons voor een afspraak!
Heb jij een slaapprobleem?
Wat is de reden dat jij niet kan slapen?
Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden…
Anoniem
op 17 Oct 2016