Minder stress, een gezonder lichaam en beter slapen.
En dat door een bosbad van 2 uur. Het bos is elk jaargetijde prachtig, dus dat wordt genieten.
Wat is een bosbad?
Tijdens een boswandeling wandel je meestal redelijk snel en let je niet echt intensief op je omgeving. Tijdens een bosbad vertraag je bewust en neem je de omgeving met al je zintuigen waar, je ruikt de frisse lucht, de bladeren en de bosgrond, je luistert naar de vogelgeluiden, je voelt de structuur van de boomschors.
Shinrin-Yoku (Japans voor onderdompelen in het bos)
In Japan is bosbaden (Shinrin-yoku) sinds 1982 officieel onderdeel van het nationale gezondheidsprogramma, vanwege de positieve invloed op je gezondheid. Zowel in Japan als in Europa is er inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van het bosbaden.
Natuurgeluiden activeren het parasympatisch deel van ons zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat je hartslag en je bloeddruk dalen, hierdoor herstelt je lichaam en komt het tot rust.
Vertragen en contact maken met je omgeving is een vorm van mindfulness, en dit zorgt weer voor ontspanning en rust in je hoofd.
De bomen scheiden vluchtige organische stoffen af waarmee ze zich beschermen tegen insecten en virussen, tijdens je bosbad adem je deze stoffen in, en die stoffen activeren je immuunsysteem.
3 belangrijke effecten:
Het vermindert stress.
In 2009 deden Japanse wetenschappers een experiment in 24 bossen, daarbij lieten ze een groep mensen afwisselend tijd doorbrengen in het bos en in een stedelijke omgeving. De direct meetbare effecten in het bos waren een lagere concentratie cortisol, een lagere bloeddruk en een lagere hartslag.
Je wordt er gelukkig van.
Naast de lichamelijke kenmerken zijn ook de psychologische effecten onderzocht. Het is bewezen dat we gelukkiger worden wanneer we regelmatig tijd doorbrengen in het bos. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat je minder kans het op een depressie wanneer je een half uur per week doorbrengt in een bosrijke omgeving.
Je weerstand neemt toe.
De term ‘gezonde boslucht’ klopt, want bomen produceren verschillende soorten essentiële oliën, phytoncide, als bescherming tegen insecten. Daarnaast vindt je in het bos veel goede bacteriën die je spijsverteringsstelsel versterken. Deze bacteriën en oliën ademen we in, en hiermee versterken we ons immuunsysteem.
Hoe neem je een bosbad?
Dr. Qing Li is hoogleraar aan de Nippon Medical School in Tokio, en wereldwijd een van de grootste experts op het gebied van bosbaden. Hij schreef het boek “De kunst en wetenschap van het bosbaden’
Dr. Li geeft een handig stappenplan voor het ultieme bosbad.
- Laat je telefoon en camera thuis, je moet langzaam en zonder doel wandelen.
- Er is bos voor iedereen, zoek jouw eigen ideale plek. Zoek een groene plek waar jij gelukkig van wordt.
- Zet je 5 zintuigen aan het werk
-Luister naar de wind en de vogels
-Kijk naar de verschillende kleuren en het zonlicht
-Snuif de verschillende geuren op, dit is natuurlijke aromatherapie
-Zet je handen op een boomstronk en voel vanuit rust
-Voel het bos, geniet van de rust en kalmte - De optimale duur is minimaal 2 uur
- Rust wanneer je wil, drink water wanneer je wil en wandel vooral niet te snel, ervaar!
Ga het ervaren, het is zo eenvoudig, en het doet je echt goed!
Geniet.