21 december 2016 
in Stress

Hoe kan je kerststress voorkomen

Hoe kan je kerststress voorkomen

Hoe ga jij door de decembermaand heen? Gestrest of relaxed?

De meeste mensen zijn dol op de gezelligheid in december maar kunnen slecht omgaan met de hectiek van deze maand. Kerst, wat gaan we eten, op welke dag zijn we waar en met wie, cadeautjes, kerstborrels, feestjes, kerstmarkten, tradities, oudejaarsavond, en vele andere verplichtingen.

Wil jij ook de hectiek van december de baas zijn? En het jaar afsluiten met een ontspannen in plaats van een overspannen gevoel?

Wat veroorzaakt kerststress?
Uit onderzoek onder 2000 vrouwen is gebleken dat kerststress op verschillende manieren veroorzaakt wordt. De voorbereiding en het vieren van kerst met familie en vrienden heeft de meeste stress veroorzaakt.

Stressveroorzakers:
– Boodschappen doen
– Kerstcadeaus, voornamelijk de last-minute
– Kerstcadeaus inpakken
– Nadenken of ze de cadeaus wel leuk zullen vinden
– Te veel willen doen, geen goede planning
– Niet voldoende ruimte in kast, koelkast en vriezer
– Te lang in de keuken staan om het eten te bereiden

Deze stress wordt vervolgens afgereageerd op de mensen om je heen, dat hoort niet bij de vredige kerstgedachte. Daarom hierbij een aantal tips om kerststress te voorkomen.

Hoe is jouw stresslevel? Doe nu de stresstest

Tip 1
Het hoeft niet perfect
De perfecte kerstboom bestaat niet, het ideale kerstcadeau bestaat ook niet, de familiediscussies tijdens het kerstdiner gaan niet alleen maar over leuke dingen en de kinderen doen toch niet wat je met ze afgesproken hebt… Leg je erbij neer, kerst wordt niet perfect!

Tip 2
Maak een reële tijdplanning
Plan wanneer je cadeautjes gaat kopen, de laatste dag voor kerst nog snel de stad in voor cadeautjes is vaak geen succes.

Tip 3
Delegeer taken
Veel mensen hebben moeite om aan een ander te vragen of ze iets kunnen doen, omdat ze bang zijn dat het mis gaat. Als je toch die controle wilt houden, maak dan het boodschappenbriefje voor de ander zo specifiek en duidelijk mogelijk.

Tip 4
Zeg eens nee
Je kunt het niet iedereen naar de zin maken en niet op elke uitnodiging ingaan, wees dus eerlijk en duidelijk naar jezelf en naar anderen.

Tip 5
‘Verplicht’ gezellig is niet nodig
Veel mensen ervaren het als een enorme druk dat de kerstdagen gezellig moeten zijn, verwacht niet teveel, geniet van elk moment, hou je aandacht in het nu, maak er één grote mindfulness oefening van.

Geniet van de feestdagen!
Kerst is een geweldige periode om te genieten met je familie en vrienden. Kom lekker tot rust en heb een leuke tijd. Overschaduw je kerstdagen niet met torenhoge verwachtingen, en laat je perfectionisme los.

Fijne feestdagen en vergeet vooral niet te genieten!

kerststress

Wil je tips op het gebied van stress en burn-out ontvangen?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

 

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. De juiste volgorde is eerst fysiek herstel en daarna kan je pas mentaal herstellen.
Reactie plaatsen