10 januari 2020 

Had Marco Borsato een burn-out kunnen voorkomen?

Had Marco Borsato een burn-out kunnen voorkomen?

Zanger Marco Borsato (53) legt voor onbepaalde tijd het werk neer, zo meldt Mojo Concerts op 9 januari 2019. Volgens de concertorganisator hebben de vele jaren presteren onder hoge druk zijn tol geëist.

Met de bekendmaking van het nieuws is de agenda van Marco Borsato voor onbepaalde tijd leeggemaakt. ,,Wat ik doe is mijn lust en mijn leven maar ik merk nu dat ik er echt doorheen zit, dat de energie weg is en dat ik met een burn-out te maken heb”, stelt de artiest in een reactie. ,,De impact van alles wat er de laatste jaren is gebeurd, heb ik toch niet in zijn geheel verwerkt. Ik heb langere tijd nodig om me weer helemaal op te laden voordat ik er weer vol voor kan gaan.”

 

Onverwacht

De beslissing van Marco Borsato, die nauw samenwerkt met componist John Ewbank en duetten op zijn naam heeft staan met vele Nederlandse artiesten, komt onverwacht.

Afgelopen zomer gaf Borsato nog een serie van vijf concerten in De Kuip. Die concerten werden de mooiste uit zijn carrière. ,,Zowel technisch als muzikaal was het een zogeheten masterpiece”, blikte hij terug.

Een van de dieptepunten afgelopen jaar is ongetwijfeld de storm die ontstond rond zijn affaire met pianiste Iris Hond. De relatie dateerde van een aantal jaar geleden, maar kwam pas recent naar buiten. Desondanks is zijn huwelijk met Leontine Borsato, met wie hij drie kinderen heeft ‘sterker gemaakt dan ooit’, liet hij toen weten.

In 2009 was het faillissement van The Entertainment Group, wat zowel zakelijk als privé een zware periode voor Marco Borsato was.

Aantal mensen met burn-out klachten neemt toe!

Volgens cijfers van TNO en CBS ervaart 1 op de 6 werknemers burn out klachten, momenteel zijn er naar schatting 1,4 miljoen mensen met burn out verschijnselen in Nederland.

Jaarlijks ervaart 16% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten en symptomen. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,4 miljoen mensen te maken hebben met burn out gerelateerde klachten.

Vooral onder vrouwelijke managers en young-professionals neemt het aantal medewerkers dat burn out klachten ervaart toe. In het onderwijs is het percentage werknemers met burn out klachten het hoogst. Maar liefst 1 op de 6 medewerkers is burn out of heeft te maken met burn out klachten. Dit is onder andere toe te schrijven aan de hoge mate van emotionele betrokkenheid dat het werk verlangt en de stress die het werk met zich mee brengt. In de landbouw komen burn out klachten het minste voor, namelijk bij slechts 1 op de 10 werknemers.

Tijdelijke, oproep- en invalkrachten hebben minder vaak burn-outklachten (16%) dan vaste arbeidskrachten (17%). Bij uitzendkrachten is dat nog anders: zij rapporteren vaker burn-outklachten (21%) dan vaste krachten.

Meest voorkomende symptomen van een burn-out

  • Lichamelijke en geestelijke uitputting
  • Uitrusten en opladen lukt niet meer
  • Gespannen
  • Concentratie- en geheugenklachten
  • Constant piekeren
  • Slaapproblemen
  • Nergens meer toe kunnen komen
  • Gevoelens van incompetentie en falen
  • Cynisme

Hoe kan je een burn-out voorkomen?

Helaas bestaat er geen ‘magische’ pil die je in kunt nemen waardoor je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Je kunt een burn-out voorkomen door een combinatie van factoren.

Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk om in jouw drukke leven je eigen grenzen goed te bewaken.
Luister daarnaast goed naar de signalen van je lichaam. En negeer deze niet.
Vraag niet steeds te veel van je zelf, maar bouw rustmomenten in en zorg dat je voldoende beweegt. Zorg dat je lichaam de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Probeer de signalen van stress bij je zelf te herkennen en neem ze serieus.

Geef toe dat je een probleem hebt

Het is soms erg moeilijk om aan je zelf toe te geven dat je een probleem hebt. Als je collega’s of vrienden de werkdruk aankunnen, dan kan jij dat toch ook? Dat is een verkeerde gedachte. Iedereen heeft een ander energieniveau en karaktereigenschappen. Hierdoor is een bepaalde situatie voor de ene persoon goed vol te houden, terwijl een ander hier niet mee om kan gaan.

Wat kan je zelf doen om een burn-out te voorkomen?

  • Schrijf op wat stress bij je veroorzaakt. En wat kun je daaraan veranderen?
  • Schrijf op wat jou energiegevers en energienemers zijn.
  • Ga na of het realistisch is wat je van jezelf vraagt.
  • Stel grenzen voor jezelf en zeg ‘nee’ als je het niet wilt
  • Probeer het niet iedereen naar de zin te maken.
  • Praat met je partner of een goede vriend(in) over je gevoelens en problemen. Praten lucht op!
  • Beweeg een half uur per dag, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of wandelen.
  • Zorg voor ontspanning en rust. Yoga, meditatie, muziek luisteren, in de natuur wandelen? Zoek uit wat jou ontspanning geeft.
  • Zorg dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, niet te veel koffie en alcohol drinkt en niet rookt.
  • Probeer een vast dagritme aan te houden.
  • Accepteer dat zaken in het leven soms niet lopen zoals je zou willen, wees wat milder voor jezelf.

Ervaar jij stressklachten en wil je een burn-out voorkomen?
Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek

 

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. De juiste volgorde is eerst fysiek herstel en daarna kan je pas mentaal herstellen.
Reactie plaatsen