Goede voornemens of goede gewoontes?

Goede voornemens of goede gewoontes?

Ik wens je het allerbeste voor het nieuwe jaar!

Dat al je dromen, wensen en verlangens uit mogen komen. Heb je ook dit jaar weer goede voornemens gemaakt? Ongeveer 75% van de mensen start het nieuwe jaar met goede voornemens. We nemen ons voor om meer te gaan bewegen, gezonder te eten, een paar kilo af te vallen, meer tijd besteden aan familie en vrienden. Met stip op nummer 1 staat het goede voornemen om meer te sporten en te bewegen, en 25% van de mensen wil afvallen.

De kans dat mensen zich houden aan hun nieuwe goede voornemen, is niet erg groot. Afgelopen jaren hield slechts één op de zes mensen zich aan hun voornemen aan het begin van het jaar. De meeste goede voornemens stranden binnen 2 tot 3 weken.

Waarom hou je goede voornemens niet vol?

Wij houden van structuren, rituelen en gewoontes. Deze geven ritme aan onze dag. Ze zorgen ervoor dat we niet elke keer weer opnieuw na hoeven te denken over simpele dingen, zoals je ontbijt en welke weg je neemt naar je werk, en wat je het eerste doet wanneer je op je werk bent. Gewoontes die goed voor je werken, zorgen ervoor dat je productief en gelukkig bent.

We hebben ook gewoontes die ervoor zorgen dat we minder productief en misschien zelfs minder gezond zijn. Gewoontes als te vaak even op Facebook kijken, teveel koffie drinken, toch nog die paar koekjes en die reep chocolade naar binnen werken. Goede voornemens zijn vaak te rigoureus en ingrijpend om op korte termijn onze gewoontes te veranderen.

Wat maakt het lastig?

Alle begin is moeilijk. Omdat het nog geen gewoonte is, moet je er teveel bij nadenken en voelt het vreemd. Poets je tanden maar eens met de borstel in je andere hand dan wat je gewend bent, dan moet je er ineens bij nadenken hoe je poetst.

We willen ook vaak teveel tegelijk. En afvallen en meer bewegen en minder snoepen en meer aandacht voor onze vrienden, pffff.

Je hoofd wil graag zijn gewoontes blijven doen omdat je daar in je brein neurologische verbindingen (onbewust) voor hebt aangemaakt, en 95% van ons gedrag is onbewust, volledig op de automatische piloot.

Hoe stop je gewoontes waar je vanaf wilt?

Onderzoek je gewoontes, wat doe je precies, wat gaat eraan vooraf, welke gedachtes heb je?
Bedenk in detail wat je wel en niet meer wilt en nog belangrijker, wat wil je ermee bereiken?
Door welke prikkels van buitenaf en in jezelf wordt deze gewoonte ‘uitgelokt’

Geef niet toe aan de hunkering om de gewoonte uit te voeren. Het is zaak om de neurologische paden in je brein te ‘doven’. Focus je volledig op andere zaken en andere gedachten. Ga met je volle aandacht iets anders doen. En als de volgende gedachte komt: ja maar, die ene keer…. onderzoek die gedachte dan kritisch door jezelf vragen te stellen zoals: hoezo is dit nu echt nodig en wat gebeurt er als ik het niet doe?

Hoe start je met goede gewoontes?

Als eerste; wees realistisch, start met 1 goed voornemen die haalbaar is en in je leven past. Veranderen gaat makkelijker wanneer je het in kleine stapjes doet. Schrijf je goede voornemen vervolgens op, maak er ook post-its van die je op meerdere plaatsen op kunt hangen, zo wordt je er elke dag aan herinnert. Visualiseer vervolgens het resultaat wat je ermee wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer bewegen, zie jezelf dan al fitter voor je.

Gebruik een schema waarin je bijhoudt wanneer je je nieuwe gewoonte uit gaat voeren, en verwerk het op dit schema wanneer dat ook werkelijk gelukt is. Maak er een routine van, probeer het vol te houden op vaste tijden. Zet het ook in je agenda, dan kan je andere zaken er omheen plannen. Omdat je maar rekening hoeft te houden met 1 nieuwe gewoonte per keer kan je jezelf hier volledig op focussen.

Hoe hou je een nieuwe goede gewoonte vol?

Beloon jezelf elke week wanneer je je nieuwe gewoonte volgehouden hebt, met iets waar je blij van wordt, bijvoorbeeld met een reep chocolade 😉
Een nieuwe goede gewoonte ontwikkelen gaat een stuk makkelijker wanneer je je vitaal voelt, eet gezond, beweeg genoeg en slaap voldoende, dit klinkt als een open deur, maar het is wel waar.

Maak voor jezelf aan het eind van de dag een overzicht waar je dankbaar voor bent, door te focussen op wat er goed gegaan is, krijg je meer waardering voor jezelf.

Een terugval moment is bijna niet te vermijden, dat hoort er een beetje bij. Wijs jezelf niet af, pak de draad weer op en ga verder waar je gebleven was. Zie het als een leerproces.

Deel je nieuwe gewoonte met mensen om je heen, die gaan je er vervolgens naar vragen hoe het ermee staat, dat kan voor jou een goede stimulans zijn om het vol te houden.

Heel veel succes met je nieuwe gewoontes!

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. De juiste volgorde is eerst fysiek herstel en daarna kan je pas mentaal herstellen.
Reactie plaatsen