Baal niet van je burn-out!

Baal niet van je burn-out!

Een burn-out is niet fijn. Ik kan goed begrijpen dat je er van baalt. Balen helpt echter niet. Integendeel het maakt de burn-out erger.

Op het moment dat je baalt creëer je frustratie gevoelens. Nare gevoelens kosten veel energie en zorgen voor extra fysieke uitputting. Hiermee wordt de vermoeidheid groter. Als je wilt genezen van je burn-out is het juist nodig om jezelf fysiek en psychisch te ontlasten. Stop dus met balen.

Het is triest en sneu voor je dat je in een burn-out terecht bent gekomen. Heb begrip voor jezelf.

Wordt niet boos of kwaad op jezelf!

Een burn-out overkomt je. Niemand kiest er expres voor om in een burn-out terecht te komen. Neem het jezelf dus nooit kwalijk! Zelfs als je vaker een burn-out hebt gehad is het niet jouw fout of schuld. Geef jezelf dus nooit op je kop.

Zelfs als weet je dat je eerder nee had moeten zeggen, beter je grens aan had moeten geven of meer naar je gevoel had moeten luisteren, heb je niets verkeerds gedaan.

Uit ervaring weet ik hoe moeilijk is om nee te zeggen en je grens aan te geven. Met name als je onbewust bang bent om de ander te bezeren, afgewezen te worden, je baan kwijt te raken, dat je bedrijf verlies maakt of dat je een relatie verslechterd. Het kan onbewust zo zijn dat nee zeggen slecht voelt. Alsof je een slecht mens bent die anderen afwijst.

Er zijn duizenden verschillende redenen mogelijk waarom je geen nee durf te zeggen of dat je geen grenzen aangeeft. Het kan zijn dat je geen nee wil zeggen omdat je de ander niet graag afwijst. Je weet immers zelf hoe vervelend het is om afgewezen te worden. Als je wordt afgewezen heb je daar zelf ook nog last van.

Elke reden heeft weer een onderliggende reden. Zolang de onderliggende reden niet helder is, gebeuren de dingen niet bewust maar volledig automatisch. Je kunt er dan zelf niets aan doen. Het is onhandig gedrag wat diep geworteld zit in je onbewuste.

In alle gevallen geld dat je onvoldoende kennis, helderheid en ervaring had waarmee jij je burn-out had kunnen voorkomen. Je was onwetend. Want laten we eerlijk zijn. Niemand kiest voor een burn-out.

Voel jezelf niet schuldig!

Je hebt geen schuld aan je burn-out. Je hebt de dingen niet expres verkeerd gedaan.  Meestal doe je juist je uiterste best en heb je positieve intenties. Voel je dus niet schuldig.

Een burn-out overkomt je.

In een burn-out kom je onbewust terecht. Dat wil zeggen dat je jezelf onvoldoende bewust bent van je gedragspatronen. Deze gedragspatronen zijn dermate destructief dat je lichamelijk en psychisch uitgeput raakt.

Als je in een burn-out terecht bent gekomen ben je onwetend. Baal dus nooit van je burn-out. Frustratie, boosheid en schuldgevoel maken je burn-out erger. Aanvaard dat je in een burn-out terecht bent gekomen. Geef de strijd tegen jezelf op.

Wees lief en mild naar jezelf!

Het is sneu voor je dat je in die situatie terecht bent gekomen. Wijs jezelf niet af maar wees mild en zacht voor jezelf.

Als je ziek bent kruip je onder de warme wol en drink je een lekker bakkie thee of verse sinaasappelsap. Je zorgt goed voor jezelf.  Als je in een burn-out situatie terecht bent gekomen is hetzelfde nodig. Liefdevolle aandacht, begrip en zorg.

Nieuwsgierigheid werkt genezend.

Wees nieuwsgierig naar de oorzaak van je burn-out en hoe je van je burn-out kunt herstellen. Nieuwsgierigheid werkt helend. Onderzoek je gedragspatronen. Als je de onderliggende oorzaken hebt gevonden die diep in je onbewuste verstopt zitten, wordt je burn-out een waardevolle les. In 99% van de gevallen kom je er dan veel sterker uit.

Een burn-out is een wake-up call.

Jouw burn-out vertelt je dat je iets te leren hebt. Je mag je gedragspatronen gaan veranderen.

Samen met een coach van het Burnout-Team kan onderzocht worden wat de onbewuste gedragspatronen zijn. De burn-out coach leert je vervolgens hoe je via een transformatie techniek je gedrag kunt transformeren naar nieuw gedrag. Dit nieuwe gedrag is positiever en functioneler.

Wat eenmaal is getransformeerd kan niet meer terug worden veranderd.

Net zoals een vlinder geen rups meer kan worden. Je komt er dan veel sterker uit en zult niet meer terugvallen in oude patronen.


Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief,
en mis geen waardevol burn-out nieuws meer!

Aanmelden nieuwsbrief


Baal jij van je burn-out?

Geef je commentaar in onderstaande commentaarvelden

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. De juiste volgorde is eerst fysiek herstel en daarna kan je pas mentaal herstellen.
Deb
Door

Deb

op 29 May 2016

Nou ik baal behoorlijk van mm burn out. Kan er ook nje goed mee omgaan, njnietet accepteren lijkt het wel. Heb nu een x aantal keer hulp gehad van praktijk ondersteuner en nu 1x pychosomatische fysiotherapie gehad. Alleen die 2 praten elkaar al tegen. Wat moet ik dan. Dn weet ik t helemaal niet meer. Wacht al bijna 2 maand op gesprek met psycholoog. Kan in totaal ruim 3 maand duren voordat ik er terecht kan. Ronduit belachelijk. En het gaat alleen maar slechter. Ook mijn partner weet niet hoe hij ermee om moet gaan. Accepteren en in gaan zien... Ze staan nog te ver weg.

Ruud Verschoor
Door

Ruud Verschoor

op 30 May 2016

Hallo Deb, vervelend om dit te horen. Je kan ons bereiken per mail of telefoon om even te overleggen wat je het beste kan doen in jouw situatie. zie het contactformulier op de site. mail: info@burnoutteam.nl

Reactie plaatsen