Wees geen deurmat

‘Aardige’ mensen komen helaas niet als beste uit de test in onze maatschappij. Ze krijgen volop voetvegen te verduren en worden vaak als deurmat behandeld.

Het nice-people-syndroom

Sommige mensen willen té vriendelijk zijn. Voor iedereen goed doen. Conflicten voorkomen en confrontaties vermijden. Ze cijferen zichzelf weg om het anderen naar hun zin te maken. Ze willen op de eerste plaats behagen. Vaak zijn deze mensen betrokken, warm, zorgzaam en gevoelig voor de noden van anderen.

Eigenlijk klinkt hier vooral de kreet: “Vindt me leuk, heb me nodig”. Ze hebben het nodig om nodig te zijn. Ze geven liefde, om liefde terug te krijgen. Als je alles inzet op het geluk van anderen, blijft er nog weinig energie over om voor jezelf te zorgen. Nice people hebben het ook moeilijk om nee te zeggen, want dat zou een bron van conflict kunnen zijn. Ze tonen zich dikwijls bijzonder loyaal, terwijl onderhuids het ongenoegen groeit.
Je raadt het al… bronnen van stress.

Een voorbeeld: je zit in een restaurant en het eten valt tegen, de ober komt vragen of alles naar wens is, en je zegt: ja hoor, prima!

Perfectionisme

Op het eerste gezicht lijkt perfectionisme een positieve eigenschap. Maar het kan gemakkelijk ontaarden in onmogelijke situaties. Perfectionisten stellen immers heel hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Ze leggen de lat zó hoog, dat de kans op falen natuurlijk ook hoog is. Dat leidt vaak tot laag zelfvertrouwen, faalangst en in vele gevallen ook tot effectief falen. Op zich hoeft dat laatste geen probleem te zijn. Want perfectie is niet van deze wereld.

Fouten en vergissingen zorgen voor verandering en vooruitgang. Zelden wordt iemand als perfectionist geboren. Perfectionisme is een mechanisme van gevoel-vermijdend gedrag. Het is een mechanisme dat aangeleerd of aangenomen wordt in een bepaalde periode in het leven. De uitdaging is om dit mechanisme alleen toe te passen daar waar de vruchten ervan groter zijn dan de lasten.

Perfectionisten denken dat hun omgeving verwacht dat het allemaal feilloos moet verlopen. Ze willen perfectie om te behagen. Om geliefd te zijn. Hard werken valt echter niet samen met aanvaard worden en respect krijgen.

Grenzen aangeven

Het kunnen aangeven van je grenzen is een belangrijke vaardigheid. Het niet je grenzen kunnen aangeven kan verschillende uitingsvormen hebben. Onder deze uitingsvormen zitten onderliggende oorzaken. Als je inzicht hebt in deze onderliggende oorzaken, weet je wat je niet kunt en waarom je het niet kunt en in welke specifieke situaties je het niet kunt. Vervolgens kun je op grond daarvan nieuw functioneel gedrag aanleren, dat algemeen toepasbaar is. Om grenzen te kunnen aangeven, moet je die eerst bij jezelf ontwikkelen.

Een voorbeeld: je baas vraagt of je nog wat zaken in het weekend af wilt handelen, je zegt ja, maar je had ook aan je gezin beloofd om het hele weekend met hun door te brengen, vervolgens zit je op zaterdagmiddag achter je computer.

Vermijdingsgedrag

Op zich is het niet je grenzen kunnen/durven aangeven weer een uitingsvorm van iets dat eraan ten grondslag ligt. Het is een vorm van vermijdingsgedrag. Waar het om gaat is de onderliggende reden van dit vermijdingsgedrag inzichtelijk te krijgen. Het geen Nee kunnen zeggen, kan bijvoorbeeld komen doordat je bang bent voor afwijzing.

Herken jij dit? Kan jij goed je grenzen aangeven?

Pleasegedrag

Pleasegedrag kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt omdat je er waardering uit haalt en omdat je graag aardig gevonden wilt worden. Daaronder kan ook weer angst voor afwijzing zitten. Het verlammen kan worden veroorzaakt door afwijzing, door controleverlies of doordat je niet serieus genomen wordt of je niet gehoord voelt.

Over je heen laten lopen

Het over je heen laten lopen kan worden veroorzaakt door angst voor afwijzing, of omdat je niet over de benodigde communicatievaardigheden beschikt om voor jezelf op te komen. De afwijzing waar we zo bang voor zijn en die we soms inderdaad over ons heen krijgen, wordt echter voor het grootste gedeelte veroorzaakt door onze eigen manier van uiten.

Laat jij wel eens over je heen lopen? Gebruiken ze jou als deurmat?

Angst

Bij de onderliggende oorzaken van het niet kunnen aangeven van grenzen, zit angst voor afwijzing er altijd wel bij, omdat dit één van onze grootste angsten is. Een andere ‘grote’ is angst voor controleverlies. Verlatingsangst is de grootste angst die we kunnen hebben. Ik geloof zelf dat verlatingsangst de angst is onder alle angsten, ook onder angst voor afwijzing en onder angst voor controleverlies.

Stressklachten

Een deurmat die maar continue over zich heen laat lopen, ervaart stressklachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, spierpijn, hoofdpijn en slechte concentratie,

Trots en schaamte

De meeste mensen hebben moeite om aan te geven welke problemen ze ervaren, ze blijven liever doorgaan en verdoven hun gevoel. Ze zoeken hun ontspanning in alcohol, roken of drugs. Dit brengt helaas hooguit voor korte tijd plezier en op langere termijn vergroot je de ellende alleen maar.

Leer wat je valkuilen zijn en ga daarmee aan de slag, voordat je in een burn-out beland.

Een burn-out is een aanslag op je lichaam en op je leven, kies daarom nu voor onze burn-out preventie training.