Klik hier voor de ervaring van Patrick Lammers, cafetaria Lammers, Middelburg

De ervaring van de 36-jarige Janneke:

"Als er iemand is die nooit burn-out zal raken, ben ik het wel – dacht ik vóór mijn burn-out. Al die mensen om me heen die het wel krijgen, doen iets verkeerd in mijn ogen, dat zijn de losers! Tot die dag in december...Ik had mijn burn-out absoluut niet zien aankomen, daardoor viel de klap extra hard.

Mijn opvattingen over mezelf stonden plotseling op losse schroeven. Want wie was ik nog als ik tóch burn-out kon raken? Hoe zelfverzekerd en krachtig was ik nog?

Door mijn burn-out was ik ineens hoe ik nooit wilde zijn: zwak, emotioneel, uitgeput, kwetsbaar en niet in staat tot normaal functioneren.

Ik heb mezelf altijd gezien als een sterke, krachtige vrouw die de wereld aankon. Op mijn werk wilde ik als de beste en de slimste te boek staan, ik was ambitieus. Thuis wilde ik de perfecte moeder zijn. Goed je best doen, anders ben je niemand – dit is wat ik als boodschap meegekregen heb als kind.

Maar het was nooit goed genoeg.

Nog een extra taak – ik deed het even graag en met plezier. Soms merkte ik dat ik ervan baalde dat ik nauwelijks erkenning of waardering voor kreeg. Mensen waren gewend geraakt aan wat ik allemaal deed. Maar ik wilde erkenning, ik wilde waardering. Ik werkte steeds harder in de hoop dat de waardering er zou komen. En hoe langer het uitbleef, hoe bitterder ik werd.

Het jarenlange ploeteren begon zijn tol te eisen. Ik werkte hard, maar het leek alsof er steeds minder uit mijn handen kwam. Dus werkte ik nog harder. Zo kwam ik in een neerwaarts spiraal terecht. Ik begon fouten te maken. Ik kreeg meningsverschillen met mijn collega's. Ik ging ze vermijden of aanvallen. Ik voelde dat mij onrecht werd aangedaan.

Ook in mijn privéleven werd ik prikkelbaar en kortaf. Ik viel uit naar mijn kinderen om het minste of geringste. Ik kreeg steeds vaker woede-uitbarstingen, gevolgd door tergende schuldgevoelens. Ik was een slechte moeder, ik was het niet waard om kinderen te hebben – dacht ik steeds vaker.

Ook ging ik me steeds meer afzonderen. Met vriendinnen nam ik geen contact meer op. Praten met mijn partner of samen iets leuks ondernemen was er niet meer bij.

Ik kreeg vage, onverklaarbare lichamelijke klachten. Eerst waren het relatief ‘onschuldige’ klachten. Ik heb de link naar stress of een beginnende burn-out niet gelegd. De huisarts weet het aan stress en adviseerde mij om rustiger aan te doen. Dat heb ik uiteraard niet gedaan. Later kwamen er veel meer klachten bij. Ik had last van mijn darmen en kwam steeds meer aan.

Ik voelde me continu moe. Op een bepaald moment werd ik me erg bewust van mijn hartslag. Het leek alsof ik bij het minste of geringste buiten adem raakte en mijn hart op hol sloeg. Avond aan avond lag ik angstvallig in bed ook mijn hartslag op te meten. En als ik vond dat mijn hart te snel sloeg, raakte ik in paniek. Ik werd steeds banger dat ik een hartstilstand zou krijgen. Ik voelde ook steeds vaker druk op mijn borst.

Toen het gevoel van flauwvallen vanwege mijn hoge hartslag mij overviel heb ik me ziek gemeld. Ik was op. Ik wilde door, maar ik kon niet meer. Mijn lichaam heeft me in de steek gelaten. Ik voelde me verraden door mijn eigen lichaam. Het idee alleen dat ik moest zeggen dat ik het niet meer aankon, bezorgde me opnieuw hartkloppingen. Ze zouden me een loser vinden, een aansteller…ze zouden mij, zodra zij de kans kregen, ontslaan, omdat ik waardeloos was – daar was ik van overtuigd. Met zweet in de handen en een bonzend hart heb ik mijn verhaal gedaan.

Daarna kon ik dagenlang alleen maar huilen. Toen pas voelde ik hoe op ik was. Alle energie was eruit, ik heb het tot aan de laatste druppel opgemaakt. En nu was mijn reservetank ook leeg. Zo voelde burn-out voor mij. En ja, al deze klachten zijn ‘normaal’ bij een burn-out.

En ja, het kwam uiteindelijk helemaal goed. Ook al kon ik me daar toen helemaal niets bij voorstellen."

-------------------------------

  • Zit je niet lekker in je vel?
  • Heb je al langere tijd stressklachten?
  • Vermoed je dat je overspannen aan het raken bent?

Doe dan nu de Gratis online stresstest

Wil je meer over burn-out lezen, klik dan hier voor onze blogberichten

Als je niet meer weet hoe je je werk op deze manier vol kunt houden, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Met de juiste begeleiding krijg je weer controle over je leven en ervaar je weer plezier en vrijheid. Ben je er klaar voor om af te rekenen met alle ballast? Ben je er klaar voor om op te staan en weer te stralen?

Het is nu tijd om te kiezen voor wat je écht wilt.

Maak dan nu een afspraak met een BurnoutTeam specialist

Laat het niet zover komen, neem contact met ons op

Bel ons op 06-54255273 of gebruik onderstaand formulier: